sobota 30. augusta 2014

Dvojdňový výlet - Zvolen (2. časť)

Zase som sa utvrdila v tom, že nemôžem sľubovať články na nejaký konkrétny deň, pokiaľ ich nemám nachystané. Takže s jednodňovým oneskorení sa môžte s nami pozrieť do Zvolena. Konkrétne na Zvolenský zámok.
Ak ste si náhodou nevšimli, prvú časť si môžte prečítať TU.
Na Zvolenskom zámku sme  boli ešte v ten istý deň ako v Banskej Bystrici (štvrtok, 7. augusta). Celkom sa mi páčilo, aj keď tie kresťanské sochy a obrazy tam boli dosť desivé, ale inak to tam bolo pekné.

Najskôr sme si zaparkovali na parkovisku pod zámkom. Je to platené parkovisko cca 1 €. Už si presne nepamätám, takže pohodka. Cesta k zámku trvala minútku, možno dve.




všimnite sa kde sa tá kostra tej slečne pozerá a to nemá ani oči

vstup

Najskôr sme si na prízemí popozerali sochy a nejaké sväté obrazy.



Za niektorými "obrazmi" (mali by to byť ževraj časti oltárov) boli zrkadlá, takže ste mohli vidieť obe ich strany, ale za niektorými nie, tak sa treba dobre pozerať. Ja som si najskôr myslela, že išlo o nejaký utajený obraz  z druhej strany alebo že mali málo "plátna", ale nakoniec nám to teta vysvetlila.



Potom sme vyliezli hore a popozerali si obrazy a vypočuli si kúsok z hudby. Práve nacvičovali na večerné predstavenie.




tento obraz ma teda prekvapil. Ešte som nevidela takýto sexuálny obraz niekde na výstave. Ale bolo to vtipné.


všimnite si ten strop

strop

nemá ten zajačik nejaké divné oči? Podľa mňa vyzerá ako z nejakého hororu.

boli tam aj obrazy z kuchyne. To sa mi tiež zdalo zaujímavé. Do pánskych kuchýň som sa dostala len minimálne. Čo si pamätám tak jedine na Oravskom zámku majú ako tak zariadenú kuchyňu. Ale tiež to nie je úplne.

Zámocká kaplnka

tu sa mi veľmi páčili diery na vrchnom "zlatom" obrázku a cez ne sme videli nakreslené obrazy na dreve

Zvolenský zámok sa trochu rozpadá, ale na Slovensku nič nové :(

Na Zvolenskom hrade bola aj čajovňa, ale neboli sme sa tam pozrieť
Zámok bol pekný. Určite odporúčam. Zaujímavé sochy, obrazy aj priestory. Jediné, čo by sa mi páčilo inak je sprievodkyňa. Rada by som si vypočula nejaké zaujímavosti o zámku aj o vystavovaných predmetoch. Ale asi sa to nedá, keďže sme na celom zámku boli asi sami. Za celý čas sme sa tam stretli asi s dvomi ľuďmi.
Taktiež by sa mi viac páčilo, keby bol zámok zariadený ako bol kedysi, ale chápem, že nie všade sa to dá. Či už finančne alebo dané veci nezostali zachované alebo ani nevieme ako to tam vtedy vyzeralo.
Čo je veľká škoda, lebo zariadené hrady, zámky žeriem. Tá predstava ako tam kedysi žili a predstava, čo asi robili, aký mali život, čo robili, keď nerobili, čo jedli. To by ma zaujímalo.

Vstupné bolo - 2 €/osoba a 2,70 € fotoaparát.


Po zámku sme šli zaniesť auto na parkovisko pri penzióne. Už predtým sme sa tam boli najesť a ubytovať -  Pension & Restaurant, fotky nemám, lebo som zabudla odfotiť, ale je to také ako na fotkách u nich na stránke. Bolo tam pekne a lacno, aj jedlo sa dalo. Určite odporúčam. Výhľad z okna sme mali na (asi) hlavnú cestu, ale vôbec to nevadilo (žiadny nočný hluk). Na izbe sme sa trochu opláchli a išli sa prejsť do mesta. Mala tam byť v nejakej kaviarničke živá hudba, ale keďže sme prišli neskoro a všetky miesta boli obsadené mali sme smolu. Sadli sme si na námestí na kofolku a užívali sme si zvolenský večerný život. Musím povedať, že tam bolo určite lepšie ako u nás. Ľudia sedeli, kofolkovali, prechádzali sa po námestí... Pekne tam bolo.


V piatok sme mali skôr vybavovačky, ale stihli sme si aj niečo kúpiť a posedieť na kávičke a kofolke. Vo Zvolene sa mi páčilo, ale teda CBA ma veľmi "milo" prekvapila. Boli sme si tam kúpiť rožky na raňajky a ešte nejaké somarinky a tie rožky boli tak úžasne tvrdé, že z 10 sme zjedli 2, takže tento obchod odporúčam všetkým, ktorý potrebujú rožky na strúhanku. (a prečo som ich brala, keď boli také tvrdé? lebo som ich chytala kliešťami a zdali sa mi len trochu podozrivé. Povedela som si, že možno sú chrumkavé a tvrdé :D blbosť viem) Ale mala som ich tam nechať, keď som zbadala vysušené citróny a mandarínky. Z tých by sa dal vytlačiť asi len prach alebo tiež na strúhanku :D Takže ak budete vo Zvolene viete kde nenakupovať.

Najlepšie bolo, keď sme už išli domov a ja som bola smutná, že som si z výletu neodniesla ani jednu knižku a ako sme prechádzali okolo záložne robila som si srandu, či mi priateľ niečo kúpi a ako som sa tak pozerala do výkladu zbadala som knižky, tak som sa na ne išla pozrieť a prask. Hneď dve tam na mňa čakali, takže domov som išla s úsmevom od ucha k uchu a mohla som si povedať, že tento výlet bol pekný. (Aké knižky sa mi podarilo uloviť uvidíte zajtra.)

Ale sranda je, že sme mohli ísť aj na Pustý hrad, ale ja som povedala, že nie veď už sme tam boli a nakoniec sme tam neboli a ja som si ho pomýlila s iným. Nevadí nabudúce. Boli ste na Pustom hrade? Aký tam je výstup? Boli ste vo Zvolene? Páčilo sa Vám tam? A čo Zvolenský zámok? Dúfam, že ste ho nevynechali ako my Pustý hrad a páčilo sa Vám.

Prajem Vám pekný deň. Dúfam, že sa Vám článok páčil, aj keď bol s oneskorením a s veľa písmenkami :)

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Ďakujem za komentár. Teším sa z každého jedného :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...