štvrtok 5. marca 2015

Teresa Medeirosová - Tvoja do úsvitu


Anotácia:
Chrabrosť v boji vyslúžila Gabrielovi Fairchildovi povesť hrdinu, no obrala ho o zrak i nádeje do budúcnosti. Zbožňovaná snúbenica ho opustí a muž, ktorý bol kedysi stredobodom londýnskej spoločnosti, sa izoluje v rodinnom sídle. Tam za ním prichádza jeho nová opatrovateľka Samantha Wickershamová. Jej zverenec sa správa väčšmi ako zviera než človek, preto sa ho rozhodne priviesť k rozumu. A hoci Gabriel vyhlasuje, že v nej nie je ani štipka ženskej jemnosti, Samantha cíti, že pri každom jej dotyku sa mu srdce splaší ako kôň...

O knihe:
original - Yours until dawn
- nepochádza zo žiadnej série
obálka -  pekná. Nič extra, ale ani nič škaredé.

Moje pocity:
- februárová kniha, keďže som bola chorá a ešte stále som :/ tak nestíham nič ako by som chcela a ani sila ani chuť do ničoho nie je
- rozplývam sa. Škoda, že tejto autorke nevyšlo u nás viac kníh. Kniha bola úžasná a odporúčam všetkými desiatimi. Spať som išla až ráno aj to som si musela prečítať pár stránok dopredu, aby som mohla zaspať, ale moc mi to nepomohlo, lebo to boli len také trhance, takže niektoré veci som nevedela pochopiť. Ráno som dočítala a rozplývala som sa ďalej.
- každá kapitola začínala listami, teda začiatok listu od Gabriela pre Cecily alebo od nej pre neho. To mi prišlo dosť zvláštne. Keďže hlavná hrdinka mala byť Samantha a nie Cecily, tak prečo tam boli tieto listy? Aby sme pochopili prečo sa na neho vykašlala? Z nich sme sa toho veľa nedozvedeli jedine, že bol do nej poriadne zaláskovaný a bolo to romantické, ale ako môže jeden muž milovať dve ženy?
- prevažná časť knihy sa odohráva na Gabrielovom panstve - Fairchild Park, ale dostali sem sa aj do Londýna
- bola tam veľa zaujímavých zážitkov. Spomeniem len jeden inak by to bolo na dlho. Samantha učila Gabriela ako žiť, aj keď je slepý. Ako jesť, pohybovať sa po dome, zabávať sa aj keď nič nevidí. Občas som sa pri tom zasmiala, občas nervačila a občas bola v napätí čo bude ďalej.
- aj keď je to "vojnová kniha", ale tých vojnových zážitkov tu našťastie veľa nebolo. Nejaké tri minimálne náznaky.
- Gabriel teda poriadne vyvádzal, ale ani sa mu nečudujem musel si toho poriadne prežiť a nakoniec ostal sám (teda len so služobníctvom) na svojom panstve, kde to vyzeralo ako v nejakom mauzóleu, až pokiaľ neprišla Samantha a "nenakopala ho do zadku" obrazne povedané.
- jeho rodina mi nebola moc sympatická. Povedala by som, že sa na neho pekne vykašlali. Ako chápem, že bol určite nepríjemný a dá sa povedať, že ich vyhodil a možno by na nich vypustil aj psov :D Ale jeminku je to ich syn, brat mali ho prehnúť cez koleno a vysvetliť mu, že neumrel a má žiť a nie si radšej želať, aby umrel. Ale jeho najmladšia sestra Honoria mi bola sympatická. Bolo vidno, že má Gabriela veľmi rada.
- Samantha darovala Gabrielovi psíka a ten ho pomenoval po nej Sam. Sam mal byť niečo ako slepecký pes, ale keďže  bol ešte len šteniatko bol poriadne bláznivý, ale stal sa z neho aj ozajstný hrdina.
- Samantha mala poriadne pevné nervy. Ja by som Gabrielovi ten zvonec vytrhla a buď by som ho vyhodila cez okno alebo by som mu ho napchala do zadku. Fakt bol niekedy úplne neznesiteľný, keď ju preháňal ako zdutú kozu.
- postáv tam nebolo nejak extra. Dvaja hlavný sluhovia - gazdiná Philpotová a majordóm Beckwith, ostatné služobníctvo, Estelle - priateľka Cecily, jeho rodina...
- to ako sa Gabriel zachoval k tomu otrhanému chudákovi na ulici. Znovu som sa zamilovala. Úžasný hlavný hrdina. Aj napriek tomu, že bol slepý a často sa správal ako zviera, tak to bol naozaj hlavný hrdina, do ktorého sa človek musí zamilovať.
- páčilo sa mi, že autorka v knihe poukázala nato, že nie všetci vojnový hrdinovia skončia ako hrdinovia, ktorý si zaslúžia úctu. Občas môžu skončiť horšie ako najposlednejší trhan a čakať na niekoho, kto sa nad nimi zľutuje a hodí im mincu. To je dosť smutné. Myslím si, že takto by si nezaslúžil žiť nikto a nie človek, ktorý bojoval za vlasť a za ľudí, ktorý v nej žijú a oni sa na neho vykašľú.
- prečo Gabriel spal s Cecily, keď už miloval Samanthu? Bola to fakt len pomsta alebo ešte stále miloval aj Cecily?
- s kým myslíte, že Gabriel skončí? Podari sa mú nájsť Samanthu alebo sa vráti k Cecily? Prekvapenie. Ja som si ho síce tipla správne, ale nakoniec som tomu neverila, že mám pravdu.
- koniec bol napísaný zaujímavo. Boli to vlastne dva listy. Jeden, ktorý napísala lady Sheffieldová svojmu manželovi a druhý, ktorý gróf odpísal svojej manželke. Bolo to milé, vtipné, ale bolo mi smutno, že už je koniec. Ešte by som pár stránok zvládla.

Za mňa:

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Ďakujem za komentár. Teším sa z každého jedného :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...