štvrtok 16. apríla 2015

Julie Garwoodová - Kráska


Anotácia:
Lyra Prescottová, študentka filmového umenia z Los Angeles, sa pred koncom štúdia zamýšľa nad svojou budúcnosťou. Jej rozhodnutie ovplyvňujú dvaja prehnane starostliví bratia, spoločenskou kariérou posadnutí rodičia a svojrázna, zato milovaná stará mama. Lyra sa vrhne do práce na záverečnom školskom projekte: dokumentárnom filme o spustošení kedysi krásneho parku. Netuší, že jej život sa čoskoro od základu zmení.
Hrou osudu sa Lyra stane svedkyňou zločinu. Sled záhadných a zradných udalostí ju presvedčí, že sa ocitla v pasci temného scenára s násilným koncom. Vystrašená sa obráti na svoju najlepšiu priateľku Sidney Buchananovú a na scéne sa zjaví nebojácny, diabolsky príťažlivý agent FBI Sam Kincaid. Ako sa slučka intríg sťahuje, vášeň medzi Lyrou a Samom nadobúda nebezpečné rozmery. Obaja sa citom spočiatku bránia - Sam z úcty k mŕtvej manželke, Lyra pre svoju slobodomyseľnú povahu a túžbu po kariére. Smrteľné nebezpečenstvo však je čoraz bližšie.

O knihe:
original - Sizzle
- 8. časť zo série o agentoch FBI:
Heatbreaker; Zmilovanie (sranda, že knihu mám, ale vôbec si ju nepamätám, asi preto, že je to paperback :P), Killjoy; Murder list; Slow burn; Shadow dance; Oheň a ľad; Kráska; The ideal man
sweet talk; Hotshot; Fast track
obálka - nie je to bohviečo, ale mohlo to byť aj horšie

Moje pocity:
- trochu som bola sklamaná ako málo knižiek z tejto série vyšlo v slovenčine, teda dúfam, že som objavila všetky, ak nie tak kludne mi napíšte, čo som nenašla. Ako vždy celá séria vyšla v češtine. Bože ja tým Čechom, tak závidím. Ako jasne viem si to prečítať aj v češtine nie som blbá. Len lenivá :D Lebo čítanie v slovenčine mi ide omnoho rýchlejšie. Takže ak to niekomu nevadí určite odporúčam prečítať si knihy v češtine, lebo séria to vyzerá byť celkom zaujímavá.
-  občas som mala deja vu, že som už knihu čítala, ale to asi len útržkovo niekde na nete
- začiatok bol vtipný. Sam prednášal v Chicagu o svojej úlohe, ktorú zohral pri zatýkaní zločinca. Keď prišlo na otázky a potil sa vo vlastnej šťave jeho nový kamoši ho v tom nechali, ale on sa vynašiel. Bolo to také úsmevné.
- Sam bol zo Škótska, ovládal veľa jazykov a bol agentom FBI. Ešte niečo treba, aby bol sympatický hlavný hrdina? Mne teda nie.
- Lyra študuje filmové umenie v Los Angeles. Je šikovná, to čo robí jej ide. Je milá, dobrá, ale tá jej rodina ma zabíjala. Veď to bol blázninec. Stará mama trochu bláznivá, ale teda skôr energická ako šiši. Na nej ma štvalo jedine to, že synovi nepovedala na rovinu: K mojim peniazom sa nedostaneš ani cez moju mŕtvolu, ale beriem, že to je jej jediný syn, tak čo by sme chceli od matky?
Tí jej rodičia to boli svine (chudák prasiatka, že ich takto urážam). Starú mamu chceli ošklbať o peniaze, o dom, o všetko. Nevadilo by im hádam ani keby ju zavreli do blázninca, ale ona aj s vnučkou pekne s nimi vypiekli :D Jaj tak som sa potešila v jednej scénke, kde im to rozospatá Lyra oznamuje. Na tam máš :D
Aj jej bratia na ňu trochu tlačili, čo sa týkalo rodičov. Síce jej len pripomínali, že sú to jej rodičia a nie TÍ ĽUDIA, ale tak ani sa jej nečudujem, že ich ako rodičov nebrala. Veď tí ľudia naozaj išli iba po peniazoch. Ostatné im bolo ukradnuté. Aj o deti sa im starala stará matka a oni si užívali život.
- ešte vám tu niečo napíšem o jej starej mame. Skoro som z nej zdochla. Citujem:
Stará mama zasa ukradla svätenú vodu.
Povedzte nebolo by veselé mať starú mamu takúto výmyselníčku? Hlavne, keď zistíme prečo to urobila.
- Sidney, jej spolubývajúca bola dosť divoká osôbka a taktiež mala v rodine agentov FBI. Len škoda, že aj ona neskončila s niekým, ale autorka mohla spraviť knihu aj o nej. Vyzerala to byť odvážna baba, z ktorej by bola určite zaujímavá hlavná hrdinka, ale možno v pokračovaniach s niekým skončí. Neviem nečítala som.
- profesor Mahler bol poriadny hajzlik a strašne nepríjemný človek. Iba on ma pravdu a aj keď ju máte vy musí ju mať on, lebo máte problém. Veľmi by ma potešilo, keby poriadne padol na hubu.
- zase citujem:
Milo (asi irónia s tým menom:D) Smith bol idiot. Aj podvodník a chvastúň.
Naozaj presný opis človeka, ktorý sa snažil byť nájomným vrahom, ale príliš sa mu to nedarilo. Na jednej strane mi ho bolo aj ľúto. Nemal bohvie aké detstvo. Bolo na ňom vidno, že chce byť jedinečný, vyčnievať z davu, potrebuje pozornosť, pochváliť, ale vybral si nato veľmi zlý smer. Bolo tam aj opísané ako to bolo s tými jeho vraždami. Povedala by som, že mal v hlave taký ten svoj svet a vlastne ani neviem ako to s ním skončilo. Jednoducho si ho nepamätám. Niektoré tie jeho scénky si pamätám ako "vraždil", naháňal auto a podobne, ale ako dopadol mi vyfučalo z hlavy, lebo nebol výnimočný. Bolo mi ho aj ľúto aj mi bol odporný, taký nepríjemný podlizovač.
- Lyra mala síce zaujímavú prácu - filmovanie, ale nie vždy ju vykonávala na zaujímavých miestach. Napríklad ako na skládke odpadu - kedysi park. Neviem si predstaviť, že by som sa na takom mieste pohybovala sama. Smrad, striekačky, odpadky, indivídua, všetko možné. Fuj. Chápem, že to kvôli štúdiu musela robiť, ale potom v tom bola aj zvedavosť a síce to bolo nechutné, ale zároveň aj zaujímavé. Veď aj mňa zaujímalo, kto urobil kvetinovú záhradku uprostred špinavého, zabudnutého parku a prečo. Vás by také niečo nezaujímalo? Alebo nie ste až taký zvedavci ako ja a hlavná hrdinka? :)
- aby som nezabudla. To ako skončili obe priateľky s agentmi za pätami bolo síce sexi, ale mať niekoho cudzieho 24 hodín pri sebe. Neviem, neviem. Veď predstavte si keby to nebol fešák :D Ale aj tak najlepšie bolo, keď prišli agenti, ktorí mali nahradiť Sama a ako to s nimi dopadlo bolo vtipné.
- celkom som sa pobavila aj na vete (Lyra hovorí Samovi):
"Vy jete piesok. Niektoré veci v živote nestoja za nič. Jesť piesok je jedna z nich."
- koniec ma riadne prekvapil aj vrah, aj záhradka, aj všetko
- bol to taký detektívno-agentský príbeh. Takéto mám celkom rada. Hlavne, keď sú agenti takí fešáci ako napríklad Seeley Booth. To je potom radosť, keď vás naháňajú a ohrozujú vrahovia a chráni vás niekto takýto.
- kniha nebola len o riešení záhady kto chce zabiť hlavnú hrdinu a prečo, ale riešili sa tam aj rodinné problémy, srdcové záležitosti, prečo je záhradka susedy krajšia ako záhradka starej mamy a kopec iných vecí. Bavilo ma to.

Za mňa:

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Ďakujem za komentár. Teším sa z každého jedného :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...