štvrtok 15. marca 2018

Jane Featherová - Nevhodná nevesta


Anotácia:
Po smrti svojho otca sa Alexandra Douglasová ocitla v nezávideniahodnej situácii, keďže všetok majetok vrátane rodinného sídla Combe Abbey pripadol bratrancovi Stephenovi. Nezostáva jej nič iné, iba si nájsť nejakú prácu, aby uživila seba i mladšiu sestru Sylviu. Preto keď Stephen zverejní inzerát, že hľadá niekoho na katalogizovanie vzácnej knižnice, Alexandra nezaváha a v prestrojení za starú dievku sa uchádza o prácu knihovníčky. Jej skutočným cieľom je však získať aspoň časť dedičstva, ktoré im so sestrou patrí.
V tom čase zavíta do Combe Abbey aj Peregrine Sullivan. Záhadná knihovníčka s peknými sivými očami ho od prvej chvíle priťahuje, hoci sám netuší prečo. Perry zakrátko odhalí jej škandalózne tajomstvo a ponúkne jej pomoc. Krásna a bystrá Alexandra je však zvyknutá starať sa o seba sama, a tak spočiatku rázne odmieta jeho dvorenie. Dokáže si Perry získať srdce odvážnej dievčiny, ktorá odhodlane kráča za svojím cieľom?

O knihe:
original - An unsuitable bride
- 3. časť zo série o bratoch Sullivanovcoch:
Dlhá cesta k oltáru; Svadobná stávka; Nevhodná nevesta
obálka - pekná

Moje pocity:
- november 2017
- po prečítaní knihy mi príde ta anotácia taká vaaaa. Ona sa u neho chcela zamestnať hlavne preto, lebo jej niečo dlžil. Dedičstvo, ktoré im mal otec zanechať, ale ten sa na ne vykašlal, takže sa Alexandra chcela / musela o to postarať sama. Ich otec musel byť riadny hajzlík, keď už zo svojich dcér spravil pankhartov mohol im aspoň zanechať nejaké peniaze. To, že bola jeho žena k..., zato oni nemohli.
- ale aj tak som to nepochopila. Za života sa k ním správal pekne, teda asi podľa jeho možností, ale po smrti sa na ne vykašlal?
- páčilo sa mi ako sa Alex venovala "obchodom" a vyznala sa v takej obrovskej knižnici
- ale aj tak nechápem. Prečo, ak ich matka mala aspoň nejaké peniaze sa on nich nepostarala? Nevedela, kde sú? Ako sa majú? Vôbec sa o ne nezaujímala? Len predpokladala, že sú zdravé a majú sa ako v bavlnke?
- kniha bola zaujímavá s dobrým nápadom, ale chýbal mi v nej taký ten šmrnc. Raz si ju prečítať ok, ale znova po nej siahnuť už asi nie. Možno to bolo aj tým, že keď má hlavná hrdinka priateľku, s ktorou sa môže rozprávať, tak je tam viac dialógov a to mi príde také živšie ako samé opisy, ktoré boli tu. Boli fajn, veľa vysvetľovali, ale radšej mám živé dialógy, pri ktorých sa zabavím.
- o tejto knihe nemám ani čo veľa povedať. Páčilo sa mi ako sa Alex starala o svoju mladšiu sestru., keďže bola chorá a nemohla pracovať nezostávalo jej veľa možnosti ako sa uživiť a ani jej pestúnka by sa o ňu bez peňazí asi len tak ľahko nepostarala. Bohvie kde a ako by skončila.
- malé prezradenie deja, keď išla Alex do Londýna ponúknuť knižnicu na predaj, tak sa ubytovala v sídle svojho bratranca a správala sa ako keby bola dáma, neprezliekala sa už za starú dievku... Prišlo mi to divné. Hocikedy tam mohol prísť jej bratranec alebo služobníctvo by ju mohlo nabonzovať. Neviem. Prišlo mi to také dosť riskantné.
- keď klamem, tak si aspoň pamätám, čo hovorím. Toto nikdy nebola moja silná stránka, takže sa snažím klamať čo najmenej, ak to ide, tak vôbec a ak nie tak sa vyhnem odpovedi, ale hlavnej hrdinke to v tejto knihe moc nešlo. Šak si nepamätala ani svojich vymyslených rodičov...
- ctihodný pán - to slovné spojenie ma tak neuveriteľne vytáčalo. Ani neviem prečo, ale strašne.
- to jeho zamilovanie mi prišlo také rýchle. Ako sa preboha môže zamilovať do niekoho koho nepozná? Čo ak je to vrahyňa, zlodejka alebo čo ja viem čo? Akože chápem láska nepozná hranice ani prekážky, príde a odíde kedy chce, ale vážne. Zamiloval sa do nej hneď na začiatku?
- ale Perry si našiel naozaj vhodnú manželku - pankhart, herečka, milenka, podvodníčka, zlodejka. Dokonalá manželka.
 - Perry mi prišiel strašne taký zaláskovaný, zaslepený, ohlúpený. Nepáčilo sa mi to.
- dej sa odohrával hlavne medzi Perrym a Alex, ale boli tam aj iné postavy, ako jej bratranec, jeho žena, služobníctvo, Perryho priatelia a rodina
- najskôr mu Alexandra neverí a potom s ním skončí v posteli?
- keď som z knihy nadšená dokážem o nej písať, keď ma sklame tiež o nej dokážem písať, ale keď je to len taký obyč priemer, ani zlá, ani príliš dobrá. Neviem o čom písať.
- dej ma zaujal, ale jeho spracovanie už tak veľmi nie. Rada som si knihu prečítala, ale raz stačilo.
- koniec tejto série ma, ale zaujímal. Zomrie nakoniec ich strýko a oni všetko zdedia alebo bude žiť dlho a vysmievať sa celej rodine, že si museli zobrať ženy pod ich úroveň? Inak možno ich strýko nebol až taký zlý alebo bol len trochu zvrátený? Koniec bol pekne napísaný.

Za mňa:

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Ďakujem za komentár. Teším sa z každého jedného :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...